AV Impala Drachten

66-jarige Chris Draaijer haalt zilver op NK 10 kilometer

30 August 2021

Chris Draaijer werd zondag 29 augustus tweede op het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer in de categorie 65+. Een superprestatie. Helemaal als je weet dat hij dit deed met een losse veter. Lees zijn bijzondere verhaal…

De grote dag

Zondag 29 augustus 2021; de grote dag! Het NK 10 km te Hem. Voor mij een debuut. Hoe sterk ben ik in de Nederlandse top? Klasse 65+. Van te voren ff wat concurrenten in google opgezocht. Eentje sprong er uit: Heddie Nieuwkoop (Net 65 geworden). Hij kon lage 38-igers lopen. Dus hoogst haalbare was zilver! Vannacht een paar X wakker gelegen, maar dat hindert mij niet om een wedstrijd goed te lopen. Via Lelystad naar Venhuizen gereden, daar was de start. Afsluitdijk durfden we niet aan. Werkzaamheden, je weet maar nooit.

Losse veter

Dan de wedstrijd zelf. de toppers stonden vooraan, vak (ROOD) wij in vak (BLAUW). Om 10.15 klonk het startschot. Wow, wat een dringen en duwen. Ik kreeg meteen een duw en iemand stond op mijn veter. Die raakte los. Gelukkig kon ik de hele 10 km met de losse veter lopen. De schoenen passen zo goed, dat ik er geen last van had. (Mazzeltje). De eerste 5 km gingen fantastisch. 19.30!! Maar daarna kwam een zwaar stuk. Geldt voor iedereen natuurlijk. Eerst omhoog, de zeedijk op en direct gevolgd door een flink stuk pal tegen de wind in. Helaas liep ik solo, geen beschermende groep. (Ik wist niet dat ik er goed bij zat) Ik verloor seconden en vreesde, dat een groep mij kon inlijven met een nummer beginnend met 65….dit gebeurde niet. Pffff De laatste 2 km op het tandvlees. Nog geprobeerd om onder de 40 minuten te finishen. Het lukte net niet, te veel kracht moeten gebruiken op het zware stuk. Stiekem hoopte ik op een resultaat bij de eerste 3. Nog steeds geen nummers met 65….

Op apegapen

Het onverwachte gebeurde ik werd 2e op een NK. ZILVER. Echt niet verwacht. Echter de concurrentie was niet ver af…. slechts binnen een bereik van een half minuutje. Misschien heeft die stevige wind mij juist gered. Ik kan enorm afzien! Bij de finish lag ik echt wel op apegapen. De nummer 3 verteld me bij de finish: “Ik heb met alle macht geprobeerd je in te halen, maar met al die wind kwam ik niet dichterbij.”

Sponsors