AV Impala Drachten

Folkert sport met veel plezier bij Impala

22 April 2018

Hardlopen is voor Folkert Visser (22) de manier om zijn hoofd leeg te maken. “Je hoeft nergens aan te denken en het is heel ontspannend.” In de zoektocht naar een geschikte sport kwam Folkert uit bij hardlopen. Dat hij geen teamplayer is, was voor hem één van de redenen om hiervoor te kiezen. Daarnaast was zijn vader vroeger ook een goede loper. En zo werd de keuze gemaakt. Eerst sportte hij bij een loopclub in Burgum. Toen deze loopclub stopte, vond hij aansluiting bij één van de loopgroepen van atletiekvereniging Impala in Drachten. “Heit brengt mij altijd. Hij is mijn chauffeur. Ik wil zelf graag goed presteren, maar heit vindt het ook heel mooi. Hij is trots op mij.” En die trots is terecht. Folkert liep in 2017 tijdens de Veneboerloop zijn persoonlijk record op de 10 km. Met een snelle 34,2 minuten passeerde hij de finish.

Sociale contacten

Sporten bij een vereniging doet hem goed. Hij kan het iedereen aanbevelen. “Ik heb hierdoor veel sociale contacten. Mijn teamgenoten zijn aardig en altijd heel belangstellend.” Hoewel hardlopen ook vanuit huis kan, heeft het sporten bij een vereniging naast de sociale contacten nog meer voordelen. “Tijdens de training doen we loopscholing. Hierdoor leer je hoe je goed moet lopen. Ook stelt de trainer een trainingsprogramma op.” Folkert sport twee keer per week bij Impala en loopt zelf meestal ook nog twee keer per week.

Hardlopen als therapie en medicijn

Hardlopen werkt voor Folkert, die een licht verstandelijke beperking heeft en autisme, als therapie. Hij kent zijn talenten en kan zijn energie goed kwijt tijdens het hardlopen. “Als ik overprikkeld raak, kan ik boos worden. Dit gebeurt vooral wanneer er veel tegelijk op mij afkomt. Hardlopen is voor mij dan mijn uitlaatklep. Ik ben lichamelijk bezig. Dat voelt goed. Eigenlijk is hardlopen ook een beetje mijn medicijn.

Voeding

Om goed te kunnen sporten, helpt gezond eten, weet Folkert. “Ik merk dat mijn conditie minder wordt als ik niet goed eet. Ik eet veel groente en de dag voor de wedstrijd probeer ik altijd pasta te eten.” Zelf kookt hij één keer per week. De andere dagen zorgen de ouders van Folkert voor het eten.

Ambitie

Folkert wil zich blijven verbeteren. “Ik wil graag mijn persoonlijk record verbeteren op de 5 en 10 kilometer.” Ooit een marathon lopen staat ook op zijn verlanglijstje. “Nu nog niet. Maar na mijn dertigste. In een land waar je het niet verwacht. In elk geval niet iets standaards.”

 

Sponsors