AV Impala Drachten

In memoriam Chris Konings

13 July 2019

Na een afnemende gezondheid is donderdag 11 juli ons erelid Chris Konings op 79 jarige leeftijd overleden. Konings was een atletiekman in hart en nieren. In zijn jeugd zette hij de snelste tijd op de 1500 meter op zijn naam. Vanaf 1962 slaagde hij erin om vier achtereenvolgende jaren Nationaal Kampioen op de 800 meter te worden. In 1971 werd hij na zijn verhuizing van de Zaanstreek naar Drachten lid van onze vereniging. Konings heeft heel veel voor Impala betekend. Wij wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe bij dit verlies.

 

Bestuursfuncties

Vanaf 1976 tot 1988 was Konings lid van het bestuur van Impala. In die tijd heeft hij zich vooral bezig gehouden met de contacten met de KNAU en de DTC. Door zijn goede contacten met de KNAU vond er verschillende keren een interland plaats op onze baan.

Microfonist

Tijdens wedstrijden was Konings vele jaren microfonist en wist hij vanuit zijn commentaarpositie menig atleet aan te moedigen tot snellere tijden. Hij had de bijnaam ‘Klokkie King’, waarschijnlijk omdat hij altijd fanatiek met de rondetijden bezig was. Het publiek profiteerde ook van zijn kennis over rondetijden en de daarmee samenhangende eindtijden.

Voorzitter DTC-Noord

Van 1981 t/m 1992 was hij voorzitter van de DTC-Noord. Het hoeft geen betoog dat gedurende de tijd dat Konings voorzitter was van de DTC, Impala daar veel voordeel van had. Mede dankzij Konings vonden er veel belangrijke wedstrijden plaatst bij onze vereniging.

Oprichten wegatletiek

Op 14-01-1987 vormt Konings samen met Eddie Oeloff, Gerard Douma, Bé Jansen en Wim van der Graaf een werkgroepje. Samen richten ze de afdeling wegatletiek op. Half april wordt er gestart met een loopgroep van ongeveer 20 man onder leiding van Joop ter Haar. Een week later neemt Wim van der Graaf de leiding van de groep over en blijft dat ruim 2 jaar doen. Nog steeds is deze afdeling één van de grootste groepen binnen Impala.

Redacteur clubblad

Vanaf 1978 t/m 1984 verzorgde Konings, samen met zijn vrouw, het clubblad. In die tijd was dat nog een tijdrovend werkje, want het gebeurde nog met stencils en veel knip en plak werk.

Trainer Bosbokken

In september 1993 kan hij het niet laten om één van de trainers van de Bosbokken te worden.

Coördinator baanrenovatie

Toen onze baan drastisch gerenoveerd moest worden, was Konings er vanaf het eerste uur bij. Hij woonde talloze werkvergaderingen met de aannemer en de onderaannemer bij en had veel besprekingen op het gemeentehuis. De aanleg van de baan hield hij nauwlettend in de gaten. Hij wil een perfecte baan in Drachten met alles er op en er aan. Het hele traject speelde zich af van 1998 – 2002.

Onderscheidingen

In 2007 werd Konings benoemd als erelid van onze vereniging. En in 2011 werd hij voor zijn verdiensten voor de atletiek en atletiekhistorie benoemd als lid van de Orde van Oranje Nassau.

Sponsors