AV Impala Drachten

Mark Scholten in topserie naar Europees Limiet onder 18!

22 June 2021

Het absolute hoogtepunt van het Westfries Gala, zaterdag 19 juni, was de serie onder 18 en onder 20 bij de mannen. Mark Scholten mocht hier als enige onder 18 starten bij de categorie onder 20 op jacht naar het 110 meter horden limiet tegen verschillende topatleten.

 De startlijst in deze serie werd aangevoerd door op papier de snelste atleet uit Duitsland: Blaise Gregory Minoue Minoue (13,47s), maar ook Mark Heiden (13,56s, o.a. 2e op EK U20 en snelste allertijden 110mh bij de jongens U18) & Timme Koster die al de limiet voor het Europees Kampioenschap onder de 20 op zak hadden.

Onder perfecte omstandigheden en een wind in de rug van +1.9 m/s ging het hard in deze serie, heel hard! Mark Scholten startte ondanks zijn 2 jaar jongere leeftijd zelfs vooraan en wist tot ongeveer halverwege de race aan de leiding te blijven. Het laatste stuk ‘ging ook erg soepel en vanzelf’, volgens Mark Scholten die weinig snelheid verloor ten opzichte van eerdere races. Uiteindelijk stormde Mark Heiden als eerste over de finish naar een nieuwe Nederlands record van 13,44s met vlak daarachter Timme Koster in 13,48 in diezelfde onder 20 categorie. Mark Scholten (U18) wist hier zeer dicht achter te blijven en op plaats 3 een tijd op de klok te zetten van 13,59s (!). Een bizar snelle tijd die hem de 2e plaats oplevert in de allertijden ranglijst achter Mark Heiden, die in 2019 als enige sneller liep over deze hordenhoogte in de onder 18 categorie. Mark Scholten staat hiermee ook direct op plaats 1 in de Europese ranglijst. Na het behalen van dit limiet liet Mark ook nog zien dat het geen toevalstreffer was door in de finale (slechts 50 minuten later), nogmaals ruim onder die limiet naar 13,61s te lopen met een beperktere meewind van +0.6 m/s. De races leveren plaatsing op voor het onder 18 toernooi dat op 31 juli tot 1 augustus plaatsvindt in Franconville, Frankrijk. De gehele serie deed het overigens erg goed, want er werd door alle 5 atleten onder het voor de leeftijd corresponderende limiet gelopen. Daarmee een zeer unieke race en ervaring!

De reden dat deze races zo snel gingen volgens Mark zelf: ‘We hadden bewust gas teruggenomen na de wedstrijd vorige week en 1 verbeterpunt meegenomen naar de laatste baantraining waaraan we wilden werken afgelopen donderdag. Ook in mijn wedstrijd warming-up hebben we dit meegenomen. De focus hierop gaf veel vertrouwen, maar dat het zo veel sneller kon onder de limiet van 13,80s was bijna het laatste wat ik vandaag verwachtte’.

Bekijk hier de serie: https://twitter.com/KlimduinRun/status/1406194102950150145

Andere topprestaties waren er ook volop voor de junioren van A.V. Impala de afgelopen 2 wedstrijdweekenden. Startend bij het Nationaal Kwalificatie evenement in Amersfoort op zaterdag 13 juni – Silke Bosgraaf (eerstejaars U18) opende haar seizoen vorig weekend tijdens het Nationaal Kwalificatie Evenement. Zij startte bij de dames op de 100m in de series vanuit baan 6. Ze won haar serie in een keurige tijd van 12,41 (+0,1 m/s), maar ook Silke had nog de finale waarin zij mocht startten. In de warming-up lag de nadruk hierbij met name op acceleratie en het beter wegkomen uit het startblok. Het starten lukte in de finale al een stuk beter. Silke wist haar tijd in deze finale aan te scherpen tot 12,37s (-0.1 m/s) met een goed laatste stuk en het behalen van de seriewinst. Silke gaat opnieuw van start tijdens het NK Senioren op de 100m in de series om deze tijd verder aan te scherpen, zij heeft nog 0,03s te gaan voor het clubrecord bij de junioren en senioren vrouwen.

Sarah de Vries (eerstejaars U18) sloot de wedstrijddag af op de 400 meter horden. Dit in een gemixte serie met 4 andere dames uit de U18 t/m senioren categorie. Zij verbrak met een tijd van 1:11,26 haar clubrecord die zij eerder dit jaar in Heerenveen liep (1:11,50) bij de meisjes B. Hiermee was dit de 6e keer dit seizoen dat een clubrecord wordt verbroken of aangescherpt, met de mogelijkheid om dit ook volgend jaar verder te kunnen aanscherpen!

Trackmeeting Utrecht, vrijdag 18 juni 2021 – Tijdens de trackmeeting in Utrecht startten 3 atleten van Impala op de korte sprintnummers. Marijn Piek (U18) behaalde een na een goede 100 meter een tijd van 11,85s met een tegenwind van -0.9 m/s en Pjotr ter Doest (U18) liep in zijn eerste officiële wedstrijdserie naar 12,43s. Vervolgens startten de aanwezige atleten voor korte duur met hun warming-up voor de 200 meter. Een enorme wolkbreuk dwong tot langdurig schuilen, waarna de wedstrijd pas later werd hervat en het na een korte warming-up van 3 sprintjes toch echt direct moest gebeuren. Op de 200m won Florian van der Dussen (eerstejaars U20) met de snelste tijd deze wedstrijd in 22.78s, in nagenoeg windstille omstandigheden en een prachtig persoonlijk record. Marijn Piek liep ook naar een sterk persoonlijk record van 23.64 en Pjotr liep zijn eerste officiële 200m naar een tijd van 25,10s.

Terug naar het Westfries Gala, zaterdag 19 juni – Ook Fiona de Vries (eerstejaars U20) kwam net voor Mark Scholten in actie op de korte horden tijdens het Westfries gala in een snelle serie dames. Zij verbeterde tijdens haar eerste officiële wedstrijd direct het clubrecord op de 100m horden bij de vrouwen onder 20 naar een tijd van 14.85! Zij startte goed richting horden 1 en maakte hiermee het verschil ten opzichte van haar vorige races. Florian van der Dussen sloot de wedstrijd af na de dag ervoor in Utrecht de 200 meter te hebben gelopen. Als voorbereiding op het NK Senioren liep hij nog vanuit een meer ontspannen recht stuk een laatste 400 meter testrace. Dit leverde een nieuw PR op van 50,67s, waarmee hij met tevredenheid huiswaarts kan keren en de voorbereiding met trainingsgenoot Marijn Piek voorzet. Beide atleten lopen net als Silke Bosgraaf voor het eerst het NK Senioren mee dit jaar, waarbij zij zullen starten op de 400 meter.

Sponsors