AV Impala Drachten

Mark Scholten jaagt Olympische droom na

27 June 2022
DRACHTEN – Mark Scholten (18) kent vorig jaar zijn absolute doorbraak als hordeloper. Hij wordt Nederlands kampioen van de onder-18 en loopt het EK-limiet. Bovendien gaat hij in twee jaar tijd van 27e van Nederland, naar derde in de wereld binnen zijn leeftijdscategorie.

Foto: Harry van ‘t Veld

Wanneer Mark Scholten aankomt bij zijn atletiekvereniging AV Impala, stapt hij met krukken uit de auto. Twee weken geleden is Scholten geblesseerd geraakt aan zijn enkel. “Er was een valse start en dan ga je niet meer volle bak door. Ik remde wat af, ben tegen de horden aangelopen en maakte een misstap. Ik ging op volle snelheid door m’n enkel heen”, legt Scholten de oorzaak van zijn kwetsuur uit. De gescheurde enkelband houdt Scholten twaalf weken aan de kant en dat terwijl hij net weer wedstrijdfit was.

Scholten zou zijn eerste wedstrijden van het seizoen lopen. “In de voorbereidingsperiode richting het outdoorseizoen had hij last van een enkele rugblessure en daarom besloten om indoor geen wedstrijden te doen”, weet Rodney Hoogterp, sinds 2018 de trainer van Scholten. De opmars van de talentvolle Drachtster is onlosmakelijk verbonden met het feit dat Hoogterp hem traint en begeleidt. “Ik zag dat hij op het gebied van sprint en hordelopen een grotere toekomst zou hebben dan in de meerkamp. Fysiek was het er, technisch nog niet. Om verder te komen in het hordelopen, moet je gericht trainen.”

Doorbraak

In 2021 breekt Scholten door. Zijn ontwikkeling is in sneltreinvaart gegaan sinds hij met Hoogterp in zee is gegaan. “Hij kwam bij mij trainen als klein jochie en hij stond 27e op de Nederlandse ranglijst”, vertelt Hoogterp. “Toen zei hij: mijn doel is om naar een internationaal toernooi te gaan.” Dat lukt in dat topjaar, waar alles op zijn plek valt. Eerst doet hij in Tilburg op 25 mei 13,88 seconden over 110 meter hordelopen. Hij bereikt hiermee de zevende plaats allertijden op de ranglijst van de onder-18, en komt slechts 0,08 boven de limiet voor het Europees Kampioenschap junioren uit.

Een maand later staat voor Scholten het WestFries Gala op het programma. Het blijkt wederom een voltreffer. Hij klokt 13,59, haalt een tweede plaats in allertijden ranglijst en verovert de eerste plaats op de Europese ranglijst. Dit geeft hem toegang tot zijn eerste internationale toernooi. Het internationale toernooi waar hij al van droomt vanaf het moment dat hij wordt getraind door Hoogterp, wordt het toernooi in Franconville, Frankrijk. “Het EK ging niet door, maar de atleten die een EK limiet hadden gelopen mochten naar deze vervangen wedstrijd. Het is heel speciaal om mee te maken. Ik kwam voor de eerste keer voor Nederland uit. Meer spanning had ik niet. Ik had er vooral zin en vertrouwen in.” Opvallend genoeg vond de talentvolle hordeloper het zelf niet zo goed gaan. “Toen ik over de finish kwam dacht ik: dit is echt slecht. Maar ik had toch een dik persoonlijk record gelopen en de derde plaats behaald in 13,48s.” Als kers op de taart, mag Scholten zich de beste van Nederland noemen in zijn leeftijdscategorie. Hij loopt in een sterke race over de 91cm horden naar een fantastische tijd van 13.59s tijdens het NK junioren.

“Train nu nog meer”

Dit seizoen heeft hij door blessures geen wedstrijden gelopen. Maar dat betekent niet dat hij stilzit. “Ik train nu misschien nog wel meer. Als je geblesseerd bent, heb je meer te doen dan als je fit bent. Dan kun je gewoon je schema uitvoeren.”
De Drachtster wil sterker terugkomen van zijn blessure. Op korte termijn is het doel een finaleplaats op het EK onder-20 in Roemenië. En op lange termijn? “De Olympische spelen is mijn absolute droom”, antwoordt Scholten vastberaden.

(bron: Rondom Drachten)

Sponsors