AV Impala Drachten

Nieuws van sponsor Fitaal: het werk van de sportfysiotherapeut

23 September 2022

Fitaal Drachten biedt als sponsor van AV Impala een toegankelijke en kosteloze screening aan bij ontstane klachten aan het bewegingsapparaat. De (sport)fysiotherapeut geeft advies en kan wanneer nodig in overleg een behandeltraject starten. Hiervoor kunt u zich als lid aanmelden via sportspreekuur@fitaal.nl. In deze column geeft fysiotherapeut Sander van Tartwijk over zijn dagelijkse bezigheden bij Fitaal.

“Vanuit mijn specialisme Sportfysiotherapie richt ik mij op sportrevalidatie en blessurepreventie, waarbij de sportfysiotherapeut bij uitstek geschikt is om bewegingsanalyses te maken en te koppelen aan een blessure. In de fysiotherapiepraktijk komen we vaak sporters tegen met een beginnende blessure. Een trainer/coach geeft goede adviezen en tips om wel of niet door te trainen. De sportfysiotherapeut onderscheidt zich door met een lichamelijk en functioneel onderzoek de klachten aan beweegpatronen te relateren. Zo voer ik tijdens een intake niet alleen een bewegingsonderzoek op de behandelbank uit, aan de hand van bijvoorbeeld video opnames breng ik ook het functioneel bewegen in kaart. Zo valt goed te ontdekken waar uw kracht of uw uitdagingen liggen in bijvoorbeeld krachtoefeningen van uw benen. We kunnen de blessure vaak verklaren vanuit opvallende uitkomsten uit het onderzoek.

Zo kwam enige tijd geleden iemand op het spreekuur binnen met klachten aan de binnenzijde van zijn knie tijdens het hardlopen. Bewegingsanalyse gaf een duidelijke dysbalans tussen het linker- en rechterbeen in motorische beweegpatronen zoals de squat, lunges en bij balanstesten. Door uitleg creëer je bewustwording en maken we een plan van aanpak. Met gedoseerd belasten en de juiste oefeningen en houdingsinstructies kan zo de overbelastingsblessure worden verholpen.”

Meer weten? Klik dan hier.

 

Sponsors