AV Impala Drachten

Mentale training voor betere prestaties

4 March 2019

Sportpsycholoog Mark Schuls VSPN (Vereniging voor Sport Psychologie in Nederland) inspireerde zaterdagavond 23 februari Impalezen met zijn verhaal over hoe je met mentale training je sportprestaties kunt verbeteren. Omdat de triatlonafdeling de avond organiseerde, bestond de groep voor een groot deel uit triatleten. Ook waren er trainers en baan- en wegatleten. Brenda de Jong doet verslag:

Mentale uitdaging

Iedereen die wedstrijden doet of heeft gedaan, of voor andere uitdagingen heeft gestaan kent het wel, mentale druk, faalangst of zelf het lood al in de benen hebben voor het startschot heeft geklonken. In trainingen ben je de koning(in), in wedstrijden is het één grote strubbeling. Uit onderzoek blijkt zelfs, dat sporters in de absolute top fysiek nagenoeg gelijk aan elkaar zijn. Het zijn de mentale factoren die het verschil maken. Wie blijft ‘cool’ onder druk en wie kan het beste focussen. Maar ook, wie herstelt mentaal het beste (onderzoek Y. Balk). Op mentaal vlak is dus veel winst te behalen.

Blijf lachen

Tijdens de lezing was de vraag of je kan duiden wat er bij jou ‘tussen de oren’ speelt en welke tools je hiervoor in kunt zetten. Een sportpsycholoog is niet perse voor probleemgevallen of voor topsporters, maar voor elke sporter die ‘beter’ wil worden in zijn sport. Je leert mentale tools, om prestaties te verbeteren en plezier te houden in de sport. Hieronder vind je de presentatie van Mark. Mocht je geen tijd hebben alles door te nemen, dan een tip voor de volgende keer dat je het zwaar hebt: blijf lachen! Dan gaat er een signaal naar de hersenen dat het leuk is en het goed gaat.

Meer weten?

Bekijk de presentie: 20190223 Introductie sportpsychologie voor triatleten

Sponsors