AV Impala Drachten

Super Sunday in Almere voor triatleten

4 June 2018

Zondag 27 mei was het zover, Super Sunday! De dag waar triathlon minnend Nederland naar uit zou kijken. Ruim 1000 triatleten uit heel Nederland zouden de strijd met elkaar aangaan, maar ook zeker met het warme weer! Impala stond met maar liefst vijf teams klaar in Almere waar deze strijd gestreden zou worden. Voor de Dames in de 2eDivisie en de heren in de 3eDivisie en 4eDivisie stond er een Stayer Sprint Triathlon op het programma. Een korte triathlon waarbij men bij het fietsonderdeel bij elkaar in het wiel mag fietsen. Voor de dames van de EreDivisie en de heren van de 1eDivisie was er een nieuw format bedacht, de Triple Mix! Drie hele korte triathlons, met een tussenpauze van tien minuten. Waarbij bij elke triathlon de onderdelen door elkaar gehusseld zijn. Dat stond natuurlijk garant voor veel actie, maar ook zeker veel afzien!

Gezellige drukte in parc ferme

In de ochtend was het de beurt aan de atleten van de 2e, 3e en 4eDivisie. De zon begon al aardig in kracht toe te nemen en het aantrekken van het wetsuit voor het zwemmen was dan ook al meteen een eerste uitdaging. Probeer maar eens met een klef zweterig lijf een wetsuit aan te trekken, het zweet breekt je spontaan nog meer uit!

De spits afbijten in de 4eDivisie

De heren van de 4eDIvisie zouden het spits afbijten. Raoul, Bennie, Rutger en Sven mocht het koude water trotseren. Na de start kwam Rutger zeer knap voorin het veld uit het water, al snel gevolgd door Raoul. Een kleine minuut later kwamen ook Bennie en Sven het water uit. Voor Sven betekende dit tijd voor zijn favoriete onderdeel, het fietsen. Hier kon hij Bennie al snel oppikken. Bennie probeerde nog aan te haken, maar dit mislukte helaas. Rutger en Raoul wisten op de fiets goed stand te houden, waardoor ze aan een mooi looponderdeel konden starten. Bij het lopen was Bennie de uitblinker van het team, hij kon Raoul en Sven weer terugpakken en wist daardoor als 28e te finishen, Rutger finishte knap als 23e. Raoul en Sven werden 36e en 39e. Hierdoor zijn ze als team op de achtste positie beland. Knap werk!

Lekker strandweer!

Koersen in de 3eDivisie

Daarna was het de beurt aan heren van de 3eDivisie. Na een korte briefing over het zwemparkoers en een iets te lang durende introtune voorafgaand aan de start kwam dan eindelijk het startschot. Iedereen sprintte vanaf het strandje op het water af, het water vloog alle kanten op en het gewapper en geschop met ledematen zorgde er dan ook voor dat je moest uitkijken dat je je zwembril niet verloor. Na een paar honderd meter was de groep gelukkig redelijk uit elkaar en kon er in het eigen tempo gezwommen worden. Lammert wist als eerste Impalees vooraan in de wedstrijd uit het water te komen, waardoor hij meteen al mooi bij de eerste fietsgroep kon aansluiten na een snelle wissel. De anderen van het team volgden al spoedig uit het water en konden ook snel op zoek naar een mooi fietsploegje om bij aan te sluiten. Anton en Stefan kwamen in dezelfde fietsgroep terecht en wisten door stevig koerswerk een aantal groepjes op te pikken en tegen het einde van het fietsonderdeel de nodige deelnemers te lossen. Op naar een sterk looponderdeel! Hier komt Anne van het team nog altijd het beste naar voren. Hij wist tijdens het lopen menig deelnemer terug te pakken nadat hij iets meer in de achterhoede verstopt zat na het zwemmen en fietsen. Uiteindelijk is het team in de dag uitslag als zevende geëindigd, een mooie prestatie.

Stevig koerswerk – Foto door organisatie DUIN Triathlon Almere

Sterk teamwork in de 2eDivisie

Daarna de dames van de 2eDivisie, zij kwamen alle vier vlot achter elkaar het water uit, waardoor ze bij het fietsonderdeel mooi van elkaar konden profiteren. Vera liet duidelijk zien dat ze voorin de 2eDivisie prima haar mannetje kan staan en kwam in de eerste groep al het water uit. Tijdens het fietsen en lopen kon ze ook goed stand houden. De andere dames vonden elkaar bij het fietsonderdeel waar Karin hier vooral heeft laten zien een sterke fietser te zijn. Ze heeft hier alles gegeven om Els en Sandra mooi te kunnen plaatsen voor het lopen. Met een persoonlijke zevende plek van Vera en een elfde positie als team hebben de dames aangetoond goed thuis te horen in deze divisie.

Welverdiend bad!

Spannende Triple Mix bij de 1eDivisie

In de middag was het dan tijd voor de beruchte Triple Mix. Door het warme weer en de hele korte afstanden die afgelegd moesten worden, kon iedereen zich opmaken voor een zware middag.

De heren uit de 1eDIvisie hadden als coach Anton meegenomen, die in de ochtend eerst zelf gestreden heeft in de 3eDivisie, een lange dag voor hem dus. Hij zou tussen de 3 heats heen en weer sprinten om de wisselplekken weer in orde te maken. De eerste heat begon met het zwemmen, gevolgd door een fietsonderdeel en een looponderdeel. De klassieke volgorde. De start was dan ook spectaculair, in v-vorm  werd er over 200m naar de overkant gezwommen. Hier kwam Menno keurig als vierde uit het water. Zijn teammaten volgden hem snel op. Doordat alles mooi dicht bij elkaar zat betekende het dat ook het fietsonderdeel zeer spectaculair was. Een ware wielerkoers. Doordat alles na het fietsen tegelijkertijd de wisselzone in stormde was het daar een enorme chaos van omkledende triatleten. Op naar een heel kort looponderdeel. Rene wist als eerste Impalees te finishen gevolgd door Jasper, Menno en Rudi. Vervolgens tien minuten rust om daarna nogmaals af te zien. Eerst lopen, dan fietsen en afsluitend het zwemonderdeel. Hier bleek Rene pas echt op stoom te zijn en zat meteen vooraan in de wedstrijd, met in het kielzog zijn companen. Met als laatste onderdeel het zwemmen, wat toch wel gek voelde, wisten de mannen goed stand te houden ook in deze tweede heat.

Terwijl Rene, Menno, Rudi en Jasper uitpuften begon voor Anton zijn laatste sprintje, het wederom klaarmaken van het materiaal van de atleten. De laatste heat begon met fietsen, gevolgd door zwemmen en als laatste het lopen. Rene dook hier als derde man het water in, maar helaas schoot meteen de kramp in beide kuiten. Al ploeterend werd uiteindelijk de wisselzone en even later als 14e de finish bereikt. Jasper noteerde een solide derde heat en finishte als 43e. Menno wist in de laatste heat nog enkele plekken op te schuiven door een sterk eindschot en kwam als 48e binnen. Rudi had tijdens de wissel naar het fietsen zijn ribben behoorlijk bezeerd, maar ging dapper door kwam een minuut later als 58e binnen. Als team zijn ze 14e geëindigd in de dag uitslag.

Nu lachen ze nog!

Verbazing, vraagtekens en eergevoel in de EreDivisie

Als klapstuk van de dag was het de beurt aan de dames van de EreDivisie, met lichte onzekerheid en knikkende knieën stonden ze aan de start van dit nieuwe format. Ondanks de goede voorbereiding zoals het kijken van filmpjes van de vergelijkbare Super League wedstrijden en wisseltrainingen waarbij de meest vreemde combinaties werden getest, was het nog steeds een race waarbij ze de nodige vraagtekens hadden. Na eerst de kunst afgekeken te hebben bij de heren moesten de dames nu toch echt aan de slag. Lizette, Sandra en Brenda besloten in wetsuit te zwemmen de eerste heat. Elisabeth ging zonder. Startschot, 200m rechtdoor zwemmen, dit ging hard, iedereen kwam goed het water uit, maar het wetsuit moest ook uit. Dat ging bij de een wat problematischer dan bij de ander, maar ze zaten uiteindelijk op de fiets. Eenmaal op de fiets, kwam de U-turn en konden ze na slechts 5 kilometer weer van de fiets af. De wissel naar het lopen ging bij iedereen goed en na 1,5km was de finish er al weer. Inmiddels maakten de teamleiders van de dag, Anton en Rene, de spullen weer klaar. De dames werden ondertussen weer opgesteld voor de volgende race. Tot eigen verbazing stonden ze helemaal achteraan het veld. Er waren 2 teams gepromoveerd uit de eerste divisie, Trion en ZSC Oceanus. Waar waren die dames opeens gebleven?

Goede voorbereiding is het halve werk

De tweede heat. Eerst lopen, daarna fietsen en als laatste zwemmen. Zonder wetsuit deze keer, want een nat wetsuit is niet aan te trekken. Na het zwemmen werd duidelijk welk onderdeel we niet getraind hadden: Lange stukken lopen op blote voeten over asfalt met losse steentjes erop (de blauwe plekke onder de voeten zijn er een week later nog steeds de stille getuigen van). De derde heat maakte dat nog duidelijker. AU!

Na een babbel met de competitie coördinator werd duidelijk dat de nieuwe teams zijn gaan shoppen en nieuwe atletes binnen hadden gehaald. Met individuele 25e (Lizette), 37e (Sandra), 38e (Brenda) en 41e (Elisabeth) plaats, staan ze na de eerste wedstrijd laatste in het klassement. Maar ook dit jaar kan er niet worden gedegradeerd bij de dames, maar er bestaat ook nog zoiets als eergevoel, dus op naar 10 juni in Amsterdam!

Het was een mooie dag voor alle teams, waarbij werd gelachen, gestreden, afgezien en aangemoedigd. Daarnaast was het een enorm feest om de triathlonsport zo te zien opbloeien in Nederland. Op naar de volgende wedstrijden dit seizoen! Zie de wedstrijdkalender voor een overzicht van alle wedstrijden in de teamcompetities triathlon.

Sponsors