AV Impala Drachten

Terugblik: De Indian Summer Ultra van Christiaan Pinkster

28 October 2019

Triatleet Christiaan heeft onlangs meegedaan aan de Indian Summer Ultra, of zoals de organisatoren het noemen “een reis door uitgestrekt Drenthe”. Een trail avontuur van 50, 87 of 120 kilometer met als startlocatie Rolde. 95 procent van de route is onverhard, langs landerijen, over de heide en door de bossen. In dit interview blikt hij terug op zijn avontuur.

Waar heb je aan meegedaan?

Ik heb me ingeschreven voor de, zoals de kenners het noemen, de kinder afstand van 50 kilometer. Zaterdag 19 oktober is het zover. Ik check nog een keer of ik alles bij me heb; racevest, water, voldoende repen, gelletjes een banaan en een koekreep met rozijnen. Voor de zekerheid een regenjasje en toch ook maar handschoenen en een mutsje. Als koukleum kun je je beter maar goed voorbereiden.

“Waar ben ik aan begonnen”

Iets voor het middaguur staan we met 138 deelnemers aan de start. We horen dat de 87 en 120 al goed op weg zijn. Ze zijn in het donker vertrokken en liggen goed op schema. Waarom doe ik eigenlijk mee met deze run. Hoe heb ik het kunnen bedenken 50 kilometer off road te willen lopen. Kan ik dit eigenlijk wel. Tegelijkertijd kan ik niet wachten op de start. Ik heb er zin in. Lekker lopen door de bossen zonder een specifieke eindtijd in m’n hoofd. Zal wel iets tussen de 5 en 6 uur worden heb ik aan het thuisfront meegegeven. Een heel andere doelstelling dan met de triathlons en marathon dit jaar. Daar ging het om een scherpe tijd voor mezelf neer te zetten. Vandaag gaat het om het uitlopen van een trailrun van ruim 50 kilometer. Niets meer en niet minder.

De start is gemoedelijk, geen geduw en geen getrek. In de eerste kilometers is het zoeken naar een goed tempo. Tussen de 5.20 en 5,.30 lijkt een goede snelheid te zijn die goed is vol te houden. Maar dan ineens beginnen na een kilometer of vijftien de heuvelige MTB-paadjes de kilometertijden te drukken. Vanaf de 25 kilometer komt de 6 minuten per kilometer toch wel akelig dichtbij. Is het zwaarder dan ik dacht of hoort het bij het lopen van een trail. Het aftellen is begonnen: we zijn over de helft. Naar het einde toe laat ik de kilometertijden zakken richting de 7 minuten per kilometer. Ik kan hierdoor blijven genieten van het lopen van de langste afstand die ik ooit gelopen heb.

Nog een keer?

Na 5 uur, 21 minuten en 58 seconden stap ik over de finishlijn van de Indian Summer Ultra. Wat een fantastische ervaring! Het lopen van een lange afstand in een relatief rustig tempo is uitstekend bevallen. Zeker iets wat ik vaker ga doen. Misschien zelfs wel iets verder dan de kinder afstand.

Sponsors