AV Impala Drachten

Terugblik seizoen 2017 Pioneer 4eDivisie Noord

26 September 2017

De triathlon vereniging van Impala Drachten doet mee aan Teamcompetities Triatlon. Waaronder ook de Pioneer 4eDivisie Triathlon Noord, dit team bestond dit seizoen uit: Bennie Hoeksma, Sander van Kammen, Hendrik de Zwart, Andrew Larasen en Anne de Jong (Teamcaptain). De Pioneer 4eDivisie is dit jaar nieuw ingevoerd, door de snel groeiende belangstelling voor Triatlon.

Hendrik de Zwart – Sander van Kammen – Andrew Larasen – Bennie Hoeksma – Anne de Jong

De meeste mensen zullen zeggen dat je als triatleet individuele wedstrijden doet en dat je niet in een team samen wedstrijden doet. Maar hiervoor hebben we dus de Teamcompetities Triathlon, die bestaan uit 5 niveaus: Eredivisie – 1eDivisie – Schuiteman 2eDivisie – 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie. De Eredivisie staat voor de strijd om de landstitel, op het allerhoogste niveau.

De Pioneer 4eDivisie Noord heeft 24 teams, en elk team bestaat uit 4 triatleten. Met je team doe je mee met vijf competitiewedstrijden tussen april en september. Wedstrijden variëren tussen Team Time Trial, Olympische Distance (OD), Sprint, Sprint (stayeren) en Team Sprint. Bij elke wedstrijd start je met 4 triatleten – waarbij voor het bepalen van de uitslag van het team alleen de beste drie resultaten van die dag bij elkaar worden opgeteld. Deze 3 uit 4-regel beschermt teams tegen pechgevallen, blessures en ziekte, die het competitieresultaat negatief kunnen beïnvloeden.

De laatste wedstrijd van de triatleten van Impala Drachten Pioneer 4eDivisie Noord, werd gehouden op 3 september in Enschede, waar de Rutbeektriatlon plaats vond. Hierbij ging het om een Sprint afstand van 750 meter zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen. De volgende Triatleten waren opgesteld: Bennie Hoeksma, Sander van Kammen, Hendrik de Zwart en Andrew Larasen. Teamcaptain Anne de Jong ging mee om het team aan te moedigen.

Na de registratie en bike check, maakten de mannen zich gereed voor de start. De watertemperatuur was gemeten en die lag onder de 22 graden, dus zwemmen met wetsuit was toegestaan. En voor je het weet klinkt het startshot en is de wedstrijd begonnen. Het is de bedoeling dat het team gezamenlijk de afstanden aflegt en waarbij na het zwemmen op teamgenoten gewacht moet worden totdat het team compleet is om gezamenlijk met het fietsen te beginnen. Als er tijdens het fietsen iemand afhaakt, mag de rest van het team gewoon door gaan om zo snel als mogelijk is te finishen.

Nadat de eerste mannen alweer uit het water komen, probeer ik mijn teamgenoten te zien en aan te moedigen. Andrew Larasen en Sander van Kammen komen gezamenlijk het water in een tijd van 00:12:58. Daarna komen ook Hendrik de Zwart in een tijd van 00:13:59 en Bennie Hoeksma in 00:14:08. De mannen springen als team op de fiets en zijn weg voor de 20km fietsen.

Tijdens de eerste ronde fietsen moet Hendrik de Zwart alle kracht verzamelen om een gat dicht te fietsen. De andere drie triatleten kunnen bij elkaar blijven en fietsen een mooie 20km in een tijd van 00:33:05. Hendrik de Zwart zet door een maakt het fietsen af in een tijd van 00:35:40.

Bennie Hoeksma, Sander van Kammen en Andrew Larasen zijn ondertussen begonnen aan de 5km lopen, waarbij het team ondersteund wordt door de beste loper Andrew Larasen. Teamleden mogen elkaar helpen om elkaar te duwen in de rug, om zo het temp hoog te houden. Ze lopen een tijd van 00:19:18. Hendrik de Zwart geeft niet op en geeft nog alles wat hij heeft op het looponderdeel en ook hij finisht in een tijd van 00:20:55.
Een hele knappe prestatie van 01:09:18 op de sprint afstand – waarmee het team Impala een 7de plek neer zetten tijdens deze sprint triatlon.

Teamcompetities Triatlon Pioneer 4eDivisie Noord Impala Drachten

Datum Plaats Afstand Plaats
30 april 2017 Arnhem Team Time Trial Sprint 8e
24 juni 2017 Zeewolde OD 8e
8 juli 2017 Wormerland Sprint 10e
15 juli 2017 Rotterdam Sprint Stayer 6e
3 september 2017 Enschede Team Sprint 7e
Eindklassement 8e


Een hele knappe prestatie van de Pioneer 4eDivisie Noord van Impala Drachten om voor het eerste seizoen in een Teamcompetitie Triatlon mee te doen, en op de 8ste plaats te eindigen van de 24 teams die meedoen in deze competitie.

Sponsors