AV Impala Drachten

Terugblik: Teamcompetities Triathlon seizoen 2018 Impala

7 October 2018

Ook dit jaar stond AV Impala met maar liefst vijf teams aan de start van de Teamcompetities. Bij de dames namen we deel in de eredivisie en 2e divisie, bij de heren in de 1e, 3e en 4e divisie.

Het was in alle divisiecompetities een seizoen met ups-and-downs, maar overall is er goed gepresteerd en is er vooral veel saamhorigheid getoond en veel plezier gemaakt. En het mag toch wel gezegd worden dat de prestaties mede te danken zijn aan onze trainer van de vereniging. Lizette van der Vegt die voor elke week, gedurende het hele jaar, voor alle leden een trainingsprogramma aanbiedt en wekelijks diverse trainingen verzorgt en alle atleten de nodige aandacht geeft. Je ziet dan ook dat onze atleten van het begin tot einde competitie blijven presteren.

Het resultaat is dat alle teams een hogere positie hebben bemachtigd in de eindstand van de competities! Elk divisie team heeft het seizoen beschreven en dat is het lezen waard.

De dames EreDivisie hebben een keurige 9e plaats (van de 11 teams) behaald, dit is een positie hoger dan in 2017 en dat is bijzonder knap, zeker omdat de dames daarnaast ook allemaal nog gepresteerd hebben op lange afstand triatlons. Lees het hele verslag hier.

De heren 1eDivisie hebben de doelstelling van dit jaar ook ruim gehaald en zijn maar liefst twee plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar in de einduitslag, een 7e plaats in dit sterke veld is iets om trots op te zijn, want na een 14e plaats in de triple mix openingswedstrijd zijn daarna alleen maar top 10 klasseringen gehaald en wederom was net als vorig jaar de team time trial weer een van de beste wedstrijden van het seizoen. Lees het hele verslag hier.

De dames 2eDivisie hebben ook dit jaar weer genoten van de gezamenlijke prestaties en meer dan dat! Waar de dames vorig jaar nog 18e waren was er dit jaar een 11e plaats in de eindrangschikking. Het was vooral mooi om te zien dat zoveel dames bereid zijn in deze competitie deel te nemen en met elkaar te strijden, voor ons het bewijs van een grote saamhorigheid binnen de vereniging. Lees het hele verslag hier.

Het heren 3eDdivisie team had als ambitie te promoveren naar de 2eDivisie, en dat was best realistisch met de beschikbaarheid van de heren uit de 1eDivisie . Afgezien van de pech in de eerste wedstrijd volgde tweemaal een vierde plaats, een zesde plaats en een achtste plaats in de team dag uitslag. Met uiteindelijk een verdienstelijke zevende plaats in de eindstand. De ambitie voor volgend jaar mag duidelijk zijn en met de power van dit team zit het wel goed. Lees het hele verslag hier.

De heren 4eDivisie hebben weer mooi mee gedaan, met als uitschieter een 2e plaats in de Olympic Distance (OD) triatlon van Groningen. Zo’n podium plaats geeft natuurlijk een extra boost. Het team had een duidelijk doel, namelijk alle leden met interesse in deze competitie een kans geven. En dat is perfect tot stand gekomen met soms een deelname van een atleet die terugkwam van een blessure of een atleet die deze wedstrijd mooi in zijn opbouw planning kon meenemen. Maar er waren ook genoeg atleten die zich verdienstelijk opstelden wanneer er een te kort aan deelnemers dreigde. Kortom ook hier was het echte verenigingsgevoel aanwezig. En ook de prestaties waren zoals al gezegd, naar tevredenheid. Met eveneens (net als de andere twee heren teams) een zevende plaats in de eindrankschikking.

Teamcompetitie seizoen 2018 EreDivisie Dames

Na seizoen 2017, met bloed, zweet en tranen, geëindigd te zijn als hekkensluiter, besloten we met een andere aanpak seizoen 2018, de strijd aan te gaan. We waren niet gedegradeerd, de dames van Tri-Fa (9e in eindklassering 2017) besloten niet verder te gaan, dus er hoefde geen team uit de eredivisie.

In 2018 gingen we ook weer eigen doelen nastreven, massaal werd er gezocht naar lange afstand triatlons en schreven we ons in voor hele, halve en 1/3e triatlons. Het voordeel van vergelijkbare doelen was dat we nu samen konden blijven trainen. Nu niet op hoge hartslag, als een stel op hol geslagen stieren, maar rustig keuvelend. Er was zelfs af en toe tijd voor een gebakje op een terras onderweg. Natuurlijk werd er daarnaast ook nog wel op snelheid getraind want de competitie bestond uit een triple mix, tweemaal een sprint, het NK OD en een team relay, kortom veel kort werk.

De eerste wedstrijd was in Almere. De start… zwemmen, fietsen, lopen, 10minuten pauze, lopen, fietsen, zwemmen, 10minuten pauze, fietsen, zwemmen, lopen. 6 keer door de wisselzone, doseren en nadenken, nadenken, nadenken. Welk onderdeel moet ik zo doen? Hoe kom ik de wisselzone in? En materialen steeds goed neerzetten. Mooi format, loodzwaar, we finishten als team als 11e, onderaan de ranglijst. Maar het enthousiasme en de strijdvaardigheid bleef. Op naar de volgende wedstrijd.

In Amsterdam stond een sprintwedstrijd op het programma, hier behaalden we de 8e plaats! De speaker was net zo enthousiast als wij, dit was dan ook de beste klassering in de geschiedenis van de eredivisie voor de dames uit het hoge noorden. In Klazienaveen wisten we dit resultaat bijna te evenaren, maar helaas had Sandra problemen met de fiets. Elisabeth kon haar nog helpen, we finishten we hier als 9e. In Veenendaal behaalden we een nog mooier resultaat met 2 dames in de top 20! Hier stond een NK OD op het programma en maakte Vera haar debuut in de eredivisie. Als team werden we 7e!

Met nog 1 wedstrijd te gaan leken we de rode lantaarn niet de hele winter te hoeven dragen. Op naar Almere. Lizette had de dag ervoor de hele van Almere op het programma staan, maar gelukkig was Elisabeth weer hersteld van haar debuut op deze afstand en kon ze wel deelnemen aan deze team relay. Helaas kreeg Brenda tijdens het fietsen zo’n kramp in haar bovenbeen dat ze niet verder kon. Deze wedstijd finishten we weer als laatste, maar in de einduitslag zijn we 9e geworden, met Oceanus en Groningen nog achter ons. Het was een mooi seizoen waar individuele en teamprestaties hand in hand gingen.

Teamcompetitie seizoen 2018 1eDivisie Heren

Voor het 4e jaar op rij stonden de mannen van AV Impala aan de start van de 1eDivisie teamcompetitie. Dit jaar hebben we uit eigen opleiding (Lammert en Sander) en nieuwe leden (Eric) extra mankracht verzameld. Verder waren de vaste en betrouwbare krachten: René, Anton, Menno, Rudi en Jasper ook weer beschikbaar en dat werd al duidelijk bij de clubwedstrijden in april. Tevens betekenden meer atleten voor de 1eDivisie dat deze mannen de teams van de 4e- en 3eDivisieteam wanneer nodig konden versterken in hun competitiewedstrijden. Al met al een optimale inzet van alle mannen in alle 3 heren teams van 1e-, 3e– en 4eDivisie.

In Almere startten we met een nieuw concept de triple-mix. Een pittig programma en met een 14e plaats begonnen we niet bepaald succesvol. Rudi blesseerde halverwege de tweede heat zijn ribben en in het geweld kwamen de andere mannen niet optimaal uit de verf.

Gelukkig begon na Almere de opmars naar een steeds betere plaats in de ranking van de in totaal 18 teams.

De tweede wedstrijd was een OD in Weert. Met prima prestaties van de mannen resulterend in een 9e plaats als team, stegen we meteen 2 plaatsen in de tussenstand. Dit gaf hoop voor de rest van het seizoen.

De derde wedstrijd was in Holten en ook daar was het team succesvol er werd namelijk een 6e plaats behaald in deze sprintwedstrijd, mooi was hierbij het debuut van Lammert. Een mooie ervaring waar hij zich verder mee kan ontwikkelen.

Na de zomervakantie volgende een team time trial in Vroomshoop en de dubbele super sprint in Nijmegen als finale. In Vroomshoop maakte Sander zijn debuut en dat was verdiend na een aantal sterke wedstrijden in de zomer met een enorme progressie op het zwemonderdeel. De 4 mannen kwamen dan ook mooi als team uit het water, maar bij het fietsen was de accu leeg bij Sander. Toch wisten René, Menno en Eric een hele knappe 6e plaats te halen en inmiddels was de competitiestand ook weer conform het gestelde doel namelijk een 7e plaats.

Ook in Nijmegen gingen dezelfde 4 mannen van start en ook nu werd heel goed gepresteerd, namelijk een gedeelde 7e plaats (samen met Tiel, die 5e werd in de competitie eindstand).

De versterking van het team heeft succes opgeleverd want een 7e plaats is in de 1eDivisie heel knap. Er zitten namelijk vaak teams bij die, zeker in het begin van het seizoen, regelmatig EreDivisie atleten inzetten. Ook kunnen deze teams ook veel jonge talenten laten starten. Bij ons hebben we gelukkig met Lammert en Sander wat verjonging, maar de oude knarren leveren nog steeds een hele belangrijke bijdrage waar we als vereniging trots op mogen zijn.

Op naar 2019!

Teamcompetitie seizoen 2018 2eDivisie dames

De doelstelling voor de dames in de 2eDivisie voor afgelopen jaar was vrij simpel: plezier maken en ervaring op doen in de teamcompetities. Het is een seizoen geweest met veel verrassingen, wijzigingsformulieren en veel teamleden.

Het seizoen begon met een team time trial bij de UT Triatlon in Enschede. ’s Ochtends een kwalificatie, waarbij alle individuele deelnemers een supersprint deden en ’s middags een teamtriatlon. De heren van de 3e– en 4eDivisie deden ook mee en we maakten er een gezellige dag van. Mieke, Vera, Sandra en Karin gingen een voor een van start op het korte parcours van de ochtend. Door de mooie individuele tijden konden we de 7e plaats pakken en waren we gekwalificeerd voor de finale ‘s middags! Helaas ging de finale niet door, onweer gooide roet in het eten. Erg jammer, maar we hielden die 7e plaats.

Op 27 mei was de tweede wedstrijd: een stayersprint bij de Duin triatlon in Almere. Alle divisies startten hier, dus we waren namens Impala met vijf teams aanwezig. Vera, Sandra, Els en Karin stonden aan de start. Vera was als eerste van het team uit het water en begon aan het fietsonderdeel. Sandra, Els en Karin wisten elkaar te vinden bij het fietsen. Karin toonde zich een ware teamspeler door Sandra en Els, de betere lopers, op sleeptouw te nemen. We sloten de dag af met een 11e plek.

De Triatlon Utrecht was op 5 juli de derde competitiewedstrijd. Een sprintwedstrijd waar Sandra, Mieke, Bianca en Karin de clubkleuren verdedigden. Mieke ging lang als eerste Impalees door de wedstrijd. Maar tijdens het laatste stuk lopen wist Sandra haar in te halen, waarna Bianca en Karin ook de finish passeerden en als team de 12e plek pakten.

Na de zomerstop gingen we op 19 augustus naar de Rutbeek triatlon in Enschede voor een wedstrijd over de olympische afstand. Een warme, zomerse dag, waarbij wetsuits met zwemmen uit den boze waren. Vera, Mieke, Sandra en Gonda waren de opgestelde Impalezen voor deze dag en wisten, zonder echt hoge individuele uitslagen, een 7e plek te pakken.

De laatste competitiewedstrijd was in Nijmegen, waar een nieuw concept, de dubbele supersprint, op het programma stond. Vera was door twee keer mee te doen in de EreDivisie niet meer toegestaan te starten in de 2eDivisie, maar Bianca, Els, Mieke en Karin stroopten de mouwen op voor deze laatste wedstrijd. Helaas zat er niet meer in dan de 20ste plek, maar toch konden we terugkijken op een mooi seizoen en een 11e plaats in de eindrangschikking, waar we vorig jaar nog 18e waren.

Op naar volgend jaar!

Teamcompetitie seizoen 2018 3eDivisie Heren

Voor de 3eDivisie was het doel om in 2018 te promoveren. In de eerste wedstrijd in Enschede zou er met een sterk team een goede uitslag behaald kunnen worden. In de ochtend was er voor iedereen een individuele kwalificatie welke de startvolgorde voor de middag zou bepalen. Helaas had Anne zich verteld tijdens het fietsen en reed zodoende een ronde te weinig, dit bleek later grote gevolgen te hebben waardoor het volledige team in de ochtend gediskwalificeerd werd. In de middag stond een team time trial op het programma waarin het team als achtste wist te finishen. Dit liet de mogelijkheden van het team wel zien. Helaas door de diskwalificatie eindigde het team als 20e.

In de tweede wedstrijd in Almere stond een stayersprint op het programma. De mannen hebben zich gerevancheerd van de wedstrijd in Enschede met een keurige 7e plaats. Lammert eindigde hier individueel als 16e en alle mannen van het team eindigden bij de eerste 50 in de dag uitslag.

In de OD van Zeewolde hadden we wederom een sterk team op de been, na een zeer sterk zwemonderdeel waarbij 3 man bij de eerste 6 uit het water kwamen was het tijd om te fietsen. Hierbij kwam Jasper helaas zwaar ten val, met een bezoek aan het ziekenhuis als gevolg. De andere mannen lieten zich hierdoor niet van hun stuk brengen en finishten allen bij de eerste 25 wat resulteerde in een 4e plaats in de teamuitslag.

Voor de zomerstop stond de 4e wedstrijd op het programma in Klazienaveen. Lammert kwam hier als eerste uit het water. Aan de finish was Rudi onze eerste man met een keurige 10e plaats, de andere mannen finishten wederom bij de eerste 45 wat resulteerde in een keurige 8e plaats.

Als laatste stond er in Nijmegen een nieuw format op het programma, een dubbele supersprint waarin ook gestayerd mocht worden. Dit betekende vooral logistiek een goede planning en organisatie van de deelnemers. Hier lieten Jasper en Lammert wederom zien bij de beste zwemmers van de divisie te horen met in de eerste ronde een 3e en 5e zwemtijd, in de tweede ronde noteerden zij een 6e en 7e zwemtijd. Hierdoor konden zij in een mooi groepje aan het fietsonderdeel starten, Rudi noteerde in de eerste fietsronde een 4e fietstijd waardoor hij mooi kon opschuiven. Jasper was uiteindelijk onze beste man met een 7e plaats, terwijl Rudi een keurige 11e plaats wist te noteren. Alle mannen finishten bij de beste 40 van de dag wat resulteerde in een 4e plaats in de dag uitslag.

In het eindklassement kwamen we op een 7e plaats uit, dit was helaas niet voldoende voor promotie. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een stapje maken en echt mee doen voor promotie.

Sponsors