AV Impala Drachten

Terugblik: XTerra Nederland van Raoul van Gogh

18 September 2019

Terugblik XTerra Nederland van Raoul van Gogh

Raoul van Gogh is al een flink aantal jaren lid bij de triathlon afdeling van Impala. Een van de evenementen waar hij vrijwel jaarlijks terugkeert is Tri-Ambla (Nu XTerra Nederland). In dit verslag blikt hij kort terug op dit mooie evenement

Wat heb je gedaan?

Op zaterdag 14 september deed ik mee aan de eerste editie van Xterra Nederland (de eerdere 14 edities beter bekend als Tri Ambla). De crosstriathlon op Ameland waarbij er over de Sprint afstand 500 meter gezwommen, 17,5 km gefietst en 5 km hardgelopen moet worden.

Hoe ging het?

Het zwemmen was nog steeds in de haven in de Waddenzee. Vanwege de nog lage waterstand werd er niet gestart met een land-start (100m hardlopen naar het water) maar massaal vanaf de waterlijn. Hierdoor was het enigszins druk in het water…

Na de wissel kon ik als 13e beginnen aan het vernieuwde fietsparcours van 17,5km. Het parcours was wat korter dan voorgaande edities (er hoefde maar 3km over strand gefietst te worden), maar wel wat technischer. Leuke verrassende stukken. Minder leuk maar wel verrassend was een soort drop-off achtige steil stukje afdaling. Ik dacht te erover te kunnen springen, maar ging head-first over het stuur naar beneden. Met het stuur wat scheef maar snel weer verder. Het koste me wel weer een extra positie, nadat ik op het zware/moeilijke strand ook al wat verloren had.

Het loopparcours was ook behoorlijk anders. Het leek wel trailrunning. Op en neer met flink steile stukken maakten het voornamelijk zwaar voor de bovenbenen. Er moest nu 2x over het strand gelopen worden, dus ook 2x een strandopgang en strandafgang. Na 5 km hardlopen was daar na 01:34:56 de finish. Goed voor de 19e plaats van zo’n 200 deelnemers aan de sprint afstand!

 

Sponsors