AV Impala Drachten

Topatleet Douwe Amels weer lid van AV Impala

7 April 2019

“Ik heb het gevoel dat ik een bevoorrechte positie zit,” geeft Douwe Amels aan over zijn talent en prestaties bij hoogspringen. “Dankzij sponsoren kan ik mij fulltime richten op het springen.“ Dit doet hij in het Duitse Leverkusen. Sinds begin dit jaar is deze topatleet weer lid van Atletiekvereniging Impala in Drachten.

Over zijn ambitie is hij duidelijk: Meedoen aan de Olympische Spelen. “Dat is eigenlijk altijd mijn doel geweest.” Door een blessure moest hij zijn ambities voor 2016 bijstellen. Na een krachtige comeback met een achtste plaats tijdens de EK Atletiek in Berlijn afgelopen jaar, begint het vertrouwen te groeien dat hij zich kan kwalificeren voor de Spelen in 2020.

Fulltime hoogspringer

Om zich hier op voor te bereiden bestaan zijn dagen uit een goede balans tussen training, rust en voeding. “Het kost veel tijd om fulltime hoogspringer te zijn, maar ik vind het vooral heel leuk om te doen,” geeft hij enthousiast aan. “Mijn talent helpt mij. Maar ook mijn focus om gestructureerd te werken.”

Start carrière bij Impala

Zijn eerste sprongen maakte Douwe als vijfjarige bij AV Impala. Na het behalen van zijn zwemdiploma mocht hij van zijn ouders lid worden van de club. Toen hij 18 was, verhuisde hij voor zijn studie naar Zoetermeer en werd hij lid van Atletiekvereniging Ilion. “Na een sprong van 2,07 meter heb ik mij meer geconcentreerd op hoogspringen en ging ik er serieuzer mee aan de slag.”

Verbreken clubrecord

Het klinkt opmerkelijk, maar het verbreken van een clubrecord bij Atletiekvereniging Ilion in Zoetermeer heeft er mede voor gezorgd dat Douwe weer lid is van Atletiekvereniging Impala. “Dat had ik ooit met heit afgesproken,” geeft Douwe lachend aan. Begin dit jaar voegde hij woord bij daad. “Ik heb een Nederlandse club nodig voor mijn wedstrijdlicentie. Impala koos ik natuurlijk vooral omdat ik bij Impala en Drachten, de woonplaats van mijn ouders, het meeste gevoel heb.”

Trainen in Drachten

Op de vraag of wij hem ook op de baan bij Impala tegen kunnen komen, antwoordt hij dat dat zeker mogelijk is. “Mijn trainingen zijn voornamelijk in Leverkusen, maar wanneer ik bij mijn ouders in Drachten, ben zal ik ook zeker wel eens te vinden zijn op de atletiekbaan in Drachten.”

Sportplezier

Douwe besluit zijn verhaal dat het plezier in sporten het allerbelangrijkste is. “Dat is voor mij ook de reden dat ik het nog steeds doe, ondanks tegenslagen en blessureleed.” De jeugdleden van Impala geeft hij graag een paar tips: “Sportplezier is nummer één. Als je talent hebt komt dat vanzelf boven. Maar door altijd naar de training te komen, kan iedereen zichzelf ontwikkelen!”

Sponsors